Lotgenoten bijeenkomsten zijn er om met elkaar ervaringen uit te wisselen

Lotgenoten contactgroep

Voor nabestaanden van vermoorde kinderen en volwassenen, of slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven is het lotgenoten contact van zeer grote waarde in het verwerken van het verlies. De vereniging vormt dan ook een verbindende schakel tussen de lotgenoten van een ernstig levensdelict.

Bijeenkomsten

Het solidair zijn met je medemens en een luisterend oor te hebben voor het intense verdriet als gevolg van wat men is overkomen, kan nabestaanden helpen. We kunnen de pijn en verdriet van lotgenoten niet wegnemen, maar willen stil blijven staan bij het verlies van hun dierbare. Wij allen weten wat het betekent om door toedoen van een ander je familielid, vriend of vriendin te moeten missen.
De bijeenkomsten zijn dan ook bedoeld om met elkaar ervaringen uit te wisselen, soms met vele tranen soms met herdenken dan weer informatief, maar altijd met elkaar.

Waarom

Is een vraag die altijd naar boven komt. Waarom overkomt het mij/ons. Hoe kon dit nou gebeuren. Duizend en één vragen bestormen je. Ongeloof, niet begrijpen, onmacht, het is een nare droom die morgen werkelijkheid is. Je leven staat op zijn kop, de wereld staat stil waarna alles in een stroomversnelling raakt die je niet kunt bijhouden.

Gemis

Hoe oud men ook wordt het gemis blijft een zwaar onderdeel in je verdere leven en trekt een zware wissel op alles wat je doet en meemaakt. Samen zijn en met lotgenoten er over praten maakt het iets dragelijker.

Isolement

Onbegrip is een woord dat nabestaanden/slachtoffers van zware delicten bezig houdt. Na het verstrijken van de tijd is onbegrip een woord dat om de lotgenoten heen speelt, kreten als “het leven gaat verder”, “het is al zo lang geleden”, zijn veel gehoord. Hierdoor raken nabestaanden/slachtoffers in een isolement in de buurt, het dorp of de omgeving. Ze voelen zich in de steek gelaten. Echte vrienden blijven en zullen steun en begrip blijven tonen, hierin speelt de lotgenotenorganisatie ook een zeer belangrijke rol.

Woede en frustratie

Woede en frustratie beheersen het leven van de nabestaanden/slachtoffers door boven genoemde en andere zaken die op het pad komen van lotgenoten, Denk bijvoorbeeld verlof, proefverlof of vervroegde vrijlating van de dader. Want jij hebt toch levenslang?

Emoties, verdriet en pijn

Hoe oud men ook wordt, emoties, verdriet en pijn blijven. Ze zorgen voortdurend voor een grote beperking in het doorgaans normale dagelijkse leven. Ondersteuning is van onschatbare waarde, en helpt om verder te gaan omwille van diegene die je na aan het hart liggen.

De vereniging voor Veiligheid,Respect en Solidariteit wil de lotgenoten/nabestaanden van moord op hun dierbare en geweldslachtoffers helpen om stap voor stap verder te gaan met het dragen, verwerken van het verlies.